OM PROGRAMMET

ATT NÅ UT TILL MILJONTALS MED BUDSKAPET
”DE SA, DE LJÖG”


Effektiviteten i häftena Sanningen om droger resulterade i en serie infoannonser som kallas ”De sa, De ljög”. De 16 infoannonserna med sina starka skildringar av de vanligast förekommande drogernas destruktiva verkningar är moderna, hårtslående kommunikationer som riktar sig direkt till ungdomar.

Dessa meddelanden kan effektivt avskräcka från att ta droger från första början och utgör en viktig del av programmet Sanningen om droger.

Infoannonserna är avsedda att öka människors medvetenhet om drogers verkningar och minska bruket av dem överallt där de visas. De första tre annonserna tar itu med en vanlig missuppfattning som leder till experimentering med droger: att ta droger gör en cool (”Populär”); bara för att man blir hög en gång, leder det inte till missbruk (”Bara en gång”), och en enda sil kan inte skada en (”En sil”).

De 16 infoannonserna ”De sa, de ljög” som krossar de vanligaste myterna om droger, finns online och har visats på tv världen över för miljontals tittare.

De övriga infoannonserna beskriver populära droger: marijuana, alkohol, ecstasy, kokain, crack kokain, crystal meth, inhalationsmedel, heroin, LSD och receptbelagda smärtstillande medel. Budskapen visar realistiska situationer och fakta på ett sätt som kommunicerar till ungdomar så att de lyssnar. Varje infoannons motsvarar ett av häftena Sanningen om droger.

Mer än 500 tv-kanaler i omkring 100 länder har visat infoannonserna Sanningen om droger. Kommunikationsexperter ger infoannonserna ”De sa, De ljög” ett högt betyg för att de höjer sig över massmedias oväsen och effektivt når sin avsedda publik. Annonserna har vunnit Telly, Addy och andra utmärkelser.

Annonserna har också lovordats av dem som är ansvariga för att lära elever om droger:

”Eleverna kunde omedelbart ta till sig infoannonserna, eftersom de använde folk inom deras egen åldersgrupp som de kunde identifiera sig med.” – Lärare i Kanada

”Jag använder alltid infoannonserna för att få deras uppmärksamhet ... Filmerna får igång diskussionerna, och sedan berättar elev efter elev frivilligt om sina egna liv och familjer. Den inverkan de har är enorm.” – Lärare, Utah

Myndigheter, brottsbekämpande organ, skolor, samhällsgrupper och olika drogförebyggande program utnyttjar ofta infoannonserna Sanningen om droger.
11
DROGER
16
INFOANNONSER

Sedan infoannonserna Sanningen om droger releasades 2008, har de setts av tiotals miljoner.

Dessa budskap är en effektiv introduktion till droginformationspresentationer och är en av beståndsdelarna i lektionsplaneringarna för Sanningen om droger. De används i stor utsträckning i olika drogförebyggande program som drivs av myndigheter, brottsbekämpande organ, skolor, grupper med flera.

I Honduras, där den nationella myndighet som bekämpar narkotikahandel har gått samman med Stiftelsen för en drogfri värld, använder man budskapen vid presentationer till högre officerare och kadetter vid landets militärakademi.

Poliser från Texas brottsförebyggande förbund använder infoannonserna och häftena Sanningen om droger i sina droginformationspresentationer.

I Panama startade en droginformationskampanj genom att infoannonserna regelbundet visades på landets nationella tv-kanal på bästa sändningstid, och nådde 2 miljoner tittare.

På Taiwan har meddelandena också spelats på nationell TV för 5 miljoner tittare och används i lektionerna om droginformation i 500 skolor.

Över hela världen skyddar dessa effektiva budskap ungdomar från att falla offer för drogernas lockelse.


KLICKA PÅ PSA-MEDDELANDET FÖR ATT SE FILMEN
Sanningen om droger-Infoannonserna ”De sa, de ljög”, har visats på 500 över tv-kanaler i omkring 100 länder. Varje PSA tar upp en specifik illegal drog eller substans, och visar visuellt dess skadliga verkningar med verklighetsskildrande berättelser.