OM PROGRAMMET

SANNINGEN OM DROGERS
INFORMATIONSKAMPANJ

SANNINGEN
 OM
DROGER
prisbelönad
dokumentär
TELLY AWARD
SILVER AWARD
AURORA AWARD
PLATINUM AWARD
COMMUNICATOR AWARD
AWARD OF DISTINCTION

Den viktigaste delen av informationsprogrammet Sanningen om droger är den 100 minuter långa dokumentärfilmen Sanningen om droger: Verkliga människor, verkliga berättelser, som inriktar på var och en av de 11 oftast missbrukade drogerna.

Filmen ger fakta: vad som gör en drog till en drog, vad droger gör med sinne och kropp och vart de alla leder.

Det är en mycket effektiv och öppen informationsfilm, berättad av tidigare missbrukare som överlevt sitt destruktiva missbruk, på det rättframma språk som kännetecknar det här programmet:

”Om man testar droger – det spelar ingen roll vem man är. Det spelar ingen roll hur bra man är som person eller vilka mål man har. Droger kan ta ifrån en allt.” – Sara

”De försöker ofta glorifiera droger, som att få det att se cool ut att vara droglangare eller att vara hög. Men det är bara så i filmerna. I verkliga livet är det helt annat.” – Brian

”Någon säger på en fest: ’Oh, låt oss testa detta’, ’ikväll ska vi bara ha kul. Ni vet, det är en weekend-grej.’ Men det är det inte. Det är inte bara en weekend-grej. Det börjar så lättsamt och blir till en mardröm.” – Stacie

Dessa skildringar ställer ungdomar som har ”hört allt” och är skeptiska inför all skrämseltaktik, ansikte mot ansikte med farorna med droger, och är därför effektiva avskräckningsmedel.

Dokumentärfilmens inverkan reflekteras i svaren från många yrkesgrupper som har anammat den som en del av sin egen drogupplysningsverksamhet:

”De personliga berättelserna påverkar en verkligen. Det här måste hela min personal och alla mina elever se.” – Biträdande High school-rektor, New Jersey

”Materialet Sanningen om droger hjälper till med att överbrygga den klyfta som kan förekomma när poliser försöker tala med barn om droger. Videorna och häftena är mycket effektiva och presenteras på ett sätt som verkligen når fram till dem.” – Polis, Texas

”Detta fängslande program anammades med fantastiska resultat. Tack för att ni gjort detta material tillgängligt. Den inverkan som detta program haft på dem som deltagit i det här programmet kommer att vara med dem livet ut.”– Utbildningshandledare, kriminalvårdsstyrelsen, Florida

Sanningen om droger-programmet är så populärt och effektivt att det har antagits av tusentals utbildningsinstitutioner och hundratals organisationer och myndighetsorgan på lokal, regional och nationell nivå i över 50 länder.

För att göra materialet tillgängligt för lärare, poliser och specialister på drogförebyggande åtgärder och kan genomföra formella lektioner i ett klassrum eller liknande inlärningsmiljö i det lokala samhället, har Scientologi-kyrkan sponsrat produktionen av undervisningspaketet Sanningen om droger.


ETT KOMPLETT UTBILDNINGSPAKET SOM BESTÅR AV EN UTBILDARHANDLEDNING, DOKUMENTÄRFILM, 13 HÄFTEN OCH 16 PSA-MEDDELANDEN

Undervisningspaketet innehåller en effektiv undervisningsplan för drogupplysning som kan användas i skolor och i det lokala samhället. Det innehåller den prisbelönta dokumentärfilmen Sanningen om droger: Verkliga människor, verkliga berättelser, och 16 infoannonser om de vanligast missbrukade drogerna, samt affischer och två dussin uppsättningar av häftesserien Sanningen om droger.

I paketet ingår:

Utbildarhandledning, med en hel termins lektionsplaneringar, uppsatser och hemuppgifter. Varje beståndsdel är utformad för att framkalla elevernas medverkan och är tillräckligt flexibel för att passa in i vilken som helst grundskolas eller högskolas läroplan för droginformation eller i ett informationsprogram i det lokala samhället.

■ Häftesserien Sanningen om droger: 24 uppsättningar av de 13 häftena om allmänt missbrukade droger

Infoannonserna ”De sa, de ljög”: De 16 infoannonserna tjänar som introduktioner till lektionerna.

Affischerna ”De sa, De ljög”: en för var och en av 11 olika droger, för användning i samband med lektionerna och för att sättas upp i klassrum, allaktivitetshus och andra undervisningsmiljöer.

■ Dokumentärfilmen Sanningen om droger: Verkliga människor, verkliga berättelser som visar före detta missbrukare som överlevt missbruk och nu talar om det.

Scientologi-kyrkans sponsring av programmet gör det möjligt för tusentals lärare runt om i världen att få materialet gratis.

Samordnaren för en nigeriansk ungdomskoalition beskrev programmets effektivitet så här: ”De flesta liv som trasslats till av drogmissbruk är ungdomar som är tänkta att bli morgondagens ledare. Så kyrkan säger dem sanningen, för oftast talar ingen om sanningen för dem.”

FLER ÄN
20-
TUSEN
Informations-
SATSER
DISTRIBUERADE PÅ
ETT
ÅR

En befattningshavare som arbetar för att få ner efterfrågan på droger i Kalifornien sade: ”Detta Sanningen om droger-material knyter an, de är intressanta, de är utformade för ungdomar och är roliga att jobba med. Och viktigast av allt, jag har själv sett materialet i användning och jag vet att det fungerar.”

Organisatören för ett islamskt läkarförbund i Sydafrika berättade om en elev som tog ett exemplar av dvd:n Sanningen om droger, och sade: ”Jag har en farbror som är på droger och om jag visar honom denna dvd kanske det hjälper honom.” Några dagar senare kom hon tillbaka triumferande: ”Jag fick faktiskt min farbror att sluta med droger.”

Den programansvarige för sheriffens ungdomsstiftelse i en stor amerikansk stad, sade till scientologer som arbetar som frivilliga med Sanningen om droger: ”Om vi behöver er för att hjälpa vicesheriffen, då kommer ni meddetsamma. Om vi vill att ni hjälper barnen eller förser oss med mer material, då kommer ni meddetsamma. Det är något som hela tiden pågår. Det är inte bara en vecka, utan det är 52 veckor.”